Acest din urma roman al Lui Dan Brown, Origini, este considerat de multi unul dintre cele mai bune pe care le-a scris, dar a nascut si foarte multe controverse, iar Vaticanul il critica vehememt.

Dan Brown este unul dintre autorii cei mai cunoscuti de fictiune si a vandut in milioane de exemplare bestseller-uri precum: “Codul lui Da Vinci”, Ingeri si Demoni”, “Inferno” sau “Simbolul Pierdut”. Aceste carti au fost publicate in peste 50 limbi si vandute in peste 200 milioane de exemplare, revista Time l-a desemnat in 2005 ca fiind unul dintre cei mai influenti 100 oameni din lume la acel moment.

Romanul Origini a aparut de anul trecut si la noi, despre care foarte multi spun ca ar fi cea mai buna scriere a lui Dan Brown.

De ce este considerat cel mai bun roman al sau si de ce este pus de catre Vatican pe lista cartilor care ar trebui interzise?

Inainte de toate, romanul incearca sa raspunda la doua intrebari primordiale pe care oamenii si le pun de la inceputul timpurilor – de unde suntem si incotro ne indreptam?

Origini – Dan Brown

Personajul principal este deja cunoscut – profesorul american specializat in simboluri Robert Langdon. Acesta este invitat la ceremonia unei inventii care vrea sa revolutioneze stiinta – Edmond Kirsh, un fost student al lui Langdon, devenit milionar urmeaza sa-si prezinte descoperirea, insa este asasinat. Profesorul va intra intr- cursa contra cronometru pentru a dezvalui descoperirea fostului sau student. Pe parcursul actiunii realizam ca imense forte politice, dar si ecleziastice sunt amestecate in actiuni oculte, si suntem plimbati la Madrid, dar si la Barcelona, la catedrala Sagrada Familia.

Romanul starneste ample controverse prin faptul ca autorul induce idei ateiste, care diminueaza importanta societatii crestine, ca baza a lumii occidentale, asa cum o cunoastem noi astazi. Chiar autorul indica: “Eu cred ca planeta noastra o sa se descurce foarte bine si fara religie si cred ca omenirea se indreapta in aceasta directie”.

Ca o parere personala, atunci cand un bestseller de acest nivel este asociat cu o idee menita sa submineze o valoare de baza a unei societati, este mult mai usor ca aceasta sa manipuleze in directia dorita pentru ca aduce mesaje subliminale pe care, mai ales cei tineri, nu le pot identifica direct. Actiunea din roman nu este reala, nu este sustinuta de fapte reale, dar foloseste idei si institutii reale pe care le demonizeaza, de aici si dezacordul din partea bisericii care constientizeaza pericolul ascuns pe care il au astfel de romane de tip hollywoodian, care pot schimba conceptii si valori.

In detrimentul existentei unui Creator suprem, personajul Edmond Kirsch afirma – “adevarul e ca venim de nicaieri.. aparitia noastra se datoreaza acelorasi legi ale fizicii care au creat viata in intregul univers. Existam, cu sau fara Dumnezeu..” Dar autorul Dan Brown mai enunta totusi o intrebare fundamentala: “Daca legile fizicii sunt atat de puternice, incat pot crea viata, cine a creat legile?”.

> Citeste si articolul Librarie online cu transport gratuit.

Institutiile religioase nu sunt perfecte pentru ca sunt conduse de oameni, care sunt imperfecti. Voi ce parere aveti despre modul in care Origini – Dan Brown transforma ideea de religie la o forta oculta, dar si ca totul este la intamplare si ca venim de nicaieri?