1. Inteligenta Emotionala – carte scrisa de Daniel Goleman. Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau ne explica cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea. Preluand rezultatele cercetarilor asupra creierului si comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenta. Daniel Goleman este redactor la The New York Times. Principalele teme pe care le abordeaza in articolele sale sunt inspirate dimn stiintele comportamentale si ale functionarii creierului. A predat la Harvard si la inceputul carierei sale a fost redactor principal la Psychology Today. Daca doresti sa comanzi aceasta carte, citeste si librarie online cu transport gratuit .
2. Cartea Arta Subtila a Nepasarii – Mark Manson. “Fericirea vine din rezolvarea problemelor. Problemele sunt o constanta a vietii. Cand iti faci abonament la sala de fitness ca sa-ti rezolvi niste probleme de sanatate, automat iti creezi noi probleme, pentru ca trebuie sa te trezesti mai devreme, sa ajungi la timp la sala, sa transpiri o jumatate de ora ca un dependent de droguri pe un aparat cardio, dupa care sa faci un dus si sa te schimbi ca sa nu imputi tot biroul cu mirosul de transpiratie. Cand petreci prea putin timp cu partenerul si vrei sa rezolvi problema asta stabilind ca serile de miercuri sunt seri de iesiri romantice, te trezesti cu alte probleme, cum ar fi sa gasesti ceva de facut care sa va placa amandurora in fiecare miercuri seara, sa te asiguri ca ai suficienti bani pentru a lua cina la restaurant, sa redescoperi chimia si scanteia disparute dintre voi si sa descalcesti logistica sexului intr-o cada mica plina cu spuma..”. In acest ghid revolutionar, definitoriu pentru o intreaga generatie, autorul ne invata ca, pentru a fi fericiti, trebuie sa renuntam la a fi „pozitivi” mereu si trebuie, in schimb, să ne perfectionam in invingerea obstacolelor.”
3. Homo Deus. Scurta Istorie a Viitorului – carte scrisa de Yuval Noah Harari. “Ar putea parea ciudat sa atribuim unor entitati imaginare meritul de a fi construit sau controlat diverse lucruri. Insa in prezent spunem de regula ca Statele Unite au construit prima bomba nucleara, ca China a construit Barajul celor Trei Defileuri sau ca Google construieste o masina autonoma. Atunci, de ce sa nu spunem ca faraonul a amenajat un lac de acumulare si ca Sobek a sapat un canal? Asadar, scrierea a facilitat aparitia unor entitati fictive puternice care au organizat milioane de oameni si au remnodelat existenta raurilor, mlastinilor si crocodililor. In acelasi timp, scrierea i-a facut pe oameni sa creada mai usor in existenta unor asemenea entitati fictive, deoarece ii obisnuia sa experimenteze realitatea prin intermediul simbolurilor abstracte.”
4. Cartea Femei Care Alearga cu Lupii – Clarissa Pinkola Estes. “Orice intelepciune, orice idee aflata in calatoriile mele prin locuri ciudate, unde am intalnit oameni mai putin obisnuiti, am invatat sa le ascund, caci batranul Academos, ca si Cronos, are uneori tendinta de a-si devora copiii inainte ca acestia sa inceapa sa vindece sau sa uimeasca. Ne-ar ajuta deci foarte mult, daca vrem sa adancim relatia cu natura noastra instinctuala, sa intelegem povestile ca si cum am fi inauntrul, si nu in afara lor. Intr-o poveste intram prin poarta ascultarii interioare. Basmul povestit este perceput ca vibratii care, transformate in impulsuri electrice, ajung la creier prin nervul auditiv. De acolo, impulsurile auditive sunt dirijate spre suflet sau spre constiinta..in functie de atitudinea celui ce asculta.”