1. DESPRE DESTIN DE GABRIEL LIICEANU, ANDREI PLEȘU. Editura Humanitas, 2020.

Este un roman epistolar alcătuit din zece scrisori între Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu pe tema destinului și urzeala sorții pe parcursul lunilor iulie-septembrie 2020. Un turnir modern plin de reflecții, umor, experiențe personale și culturale despre ce este, cum se face și în ce constă destinul omului. ” Iti dai seama ce cruzime, Andrei draga, sa pui doi tinerei abia iesiti de pe bancile facultatilor comuniste sa se alinieze la galeria marilor ganditori ai lumii (lucru perfect coerent, de altfel, daca te gandesti ca ni se harazise un destin de semizei, iar semizeii par ca se pot naste chiar si din cenusa unei societati!) si sa iasa la rampa cu Ideea lor . “Care iti e Ideea?” era intrebarea care se abatea de vreo doua ori pe an asupra capetelor noastre de ucenici netrebnici.”

Cartea poate fi comandata aici.

2. GAMBITUL DAMEI DE WALTER TEVIS. Editura Bookzone, 2020

Gambitul Damei este povestea lui Beth Harmon care, rămasă orfană la vârsta de opt ani trece prin numeroase întâmplări și momente dificile încercând să-și construiască propriul drum și să devină campioană într-un joc dominat de bărbați – șahul. Călătoria ei extraordinară în lumea șahului începe în momentul în care îl cunoaște pe omul de serviciu al orfelinatului, de la care învață să joace. Dar calea ei spre câștigarea titlului de campion mondial e presărată cu pastile, alcool și multe anxietăți asociate. „« Trebuie să-mi placă șahul?» – întreabă oamenii când le recomand cartea. Vă promit că oricine s-a simțit vreodată pierdut, respins sau subestimat, dar speră cu înverșunare că ceva din interiorul său i-ar putea salva cumva viața, va iubi această carte. ” – The New Yorker

Cartea poate fi comandata aici.

3. VIAȚA MINCINOASĂ A ADULȚILOR DE ELENA FERRANTE. Editura Pandora M, 2020, traducere de Cerasela Barbone

Una dintre cele mai vândute cărți în 2020, Viața mincinoasă a adulților îmbină cu empatie, sensibilitate și realism experiențele și trăirile copiilor, adesea mai tumultoase decât cele ale oamenilor mari. Accentul este pus pe rețeaua de minciuni în care se adâncesc adulții și efectele pe care acestea le pot avea asupra inocenței unei adolescente aflate în formare.

„Am crescut într-o lume în care părea normal ca bărbații (tați, frați, iubiți) să aibă dreptul să te lovească pentru a te corija, să te educe ca femeie, în fine, pentru că-ți voiau binele… Puterea masculină, fie că e exercitată în mod grosolan, fie politicos, vrea să ne subordoneze în continuare. Prea multe femei sunt umilite în fiecare zi, și nu doar în plan simbolic.” Elena Ferrante. Sugestii librarie online transport gratuit.

Cartea poate fi comandata aici.

4. O EDUCAȚIE EMOȚIONALĂ DE ALAIN DE BOTTON. Editura Vellant, 2020

De citit cu mintea, dar și cu sufletul, O educație emoțională este un curs despre maturitate în care îți sunt „predate” prin sfaturi practice toate acele lecții importante despre cum să navighezi printre propriile emoții și să ai acea viață împlinită pe care fiecare dintre noi o dorim.

Într-o epocă a confuziei morale şi practice, cărțile de autocunoaștere au nevoie iminentă de regândire şi reabilitare. Colecţia The School of Life susţine această direcţie discutând o serie de probleme ale vieții, printre care sănătatea mintală, banii, cariera, tehnologia și nevoia de a schimba lumea. Alain de Botton

Cartea poate fi comandata aici.