De ce sunt asa grozave povestile ilustrate?
Povestile ilustrate devin din ce in ce mai populare atat in randul copiilor, cat si in randul adultilor. Conform celor mai recente rapoarte, vanzarile cartilor cu povesti ilustrate, in special a celor adresate copiilor le depasesc pentru prima data pe cele de tip comic-book cu super eroi. Se pare ca cei mai multi prefera o poveste “dintr-o singura bucata”, decat sa astepte aparitia unui nou numar chiar si in 4 saptamani pentru a afla ce s-a intamplat in continuarea povestii. In plus, prin inlocuirea cu imagini a cuvintelor de descriere, de multe ori greoaie sau plictisitoare, aceste carti permit cititorilor sa intre direct in actiune, ceea ce poate fi perfect adaptat pentru generatia Instagram. Elementul vizual este cel care are importanta intr-o carte ilustrata. Ilustratiile de calitate pot creste suspansul actiunii si, in unele cazuri, pot genera emotii sau stari fara sa fie nevoie de niciun text.
Un avantaj al editarii textului intr-o formula foarte scurta este ca poate aduce povestile clasice la indemana oricui este la inceput reticent sa citeasca. Multi cred ca stiu povestea Celor 3 Muschetari, dar cati au citit cele 600 pagini ale nuvelei originale? Cei mai multi dintre noi preluam esenta povestilor, ca aceasta, din adaptarile tv sau filme, care sunt de fapt povesti ilustrate sub forma video. Prin urmare, povestile ilustrate sunt un fel de ghid al versiunilor clasice mai lungi. Avand in vedere acest lucru, ar fi totusi frumos ca o poveste ilustrata sa faca curios cititorul sa o descopere in intregime si pe cea originala pe care sa o citeasca in intregime.
De ce sa alegem carti Usborne pentru copii?
Cei de la Usborne fac lucrurile putin diferit. Spre deosebire de alte edituri, povestile pentru copii de la Usborne sunt create chiar aici. Au o echipa de peste 35 de scriitori, peste 50 de designeri si sunt publicate peste 300 de titluri noi in fiecare an. Compania Usborne este o companie medie de publicatii din Marea Britanie, avand aproape 250 angajati.
Lista de peste 3000 de titluri variaza de la carticele cu jocuri pentru copii mici si bebelusi pana la fictiune care provoaca si adultii sa analizeze. Printre ele se numara carti pentru diferite activitati, carti cadou, carti de citit multinivelate, carti la care se ridica parti din pagina pentru a descoperi detalii sau carti cu stickere decorative.
De ce este important ca un copil sa citeasca la o varsta cat mai frageda
Beneficiile educationale pentru expunerea constanta la carti de la o varsta cat mai frageda a copiilor este de neconstestat. Un studiu publicat de Universitatea Oxford in 2018 a aratat ca aproape jumatate dintre copiii aflati in prima clasa in Marea Britanie au un vocabular limitat, care le afecteaza procesul de invatare. Copiii carora li s-a citit inca de foarte mici si care citesc singuri, au de obicei un vocabular mai dezvoltat. Acest lucru nu numai ca le imbunatateste rezultatele la examene, dar au un efect benefic si asupra stimei de sine si sunt sanse mult mai mari sa isi doresca continuarea studiilor pe viitor.
Cititul ajuta si la dezvoltarea empatiei la copii. Povestile ii ajuta sa se conecteze cu personajele intr-o multitudine de contexte si sa inteleaga mai bine sentimentele altor persoane, chiar si pe cele proprii. Studii recente din neurostiinta au mai aratat ca aceste carti ne pot “pacali” creierul sa creada ca si noi suntem parte a povestii.
Cartile pentru copii si abilitatile lingvistice
Multe dintre cartile Usborne sunt create ca povesti despre care poti vorbi cu copilul tau, pot crea o multime de momente speciale cand copilul tau are toata atentia ta si il poate ajuta sa formuleze fraze noi, sa invete cuvinte noi si sa aiba mai multa incredere atunci cand vorbeste.
Cum pot cartile sa ii ajute pe copii sa isi inteleaga propriile trairi si sentimente?
Cu totii stim despre carti ca sunt cea mai buna metoda pentru copii de a invata despre lumea inconjuratoare, care le dezvolta imaginatia, in speranta ca vor citi cu placere pentru tot restul vietii lor. Sunt multe persoane adulte care simt si astazi un fior aparte cand intra intr-o librarie si iau in maini o carte noua, pasiune pe care o transmit si propriilor copii.
Cartile pot fi si o unealta extraordinara prin care copiii pot intelege mai multe despre propria persoana, inclusiv despre ceea ce simt. Invatand sa isi descrie si sa isi “managerieze” emotiile, chiar si de la o varsta foarte mica, reprezinta o parte foarte importanta in dezvoltarea sociala si emotionala a copilului.
Copiii mici nu inteleg mereu ceea ce simt si care este motivul acestor sentimente. Emotiile lor le pot crea confuzie si o presiune foarte mare in anumite momente. Atunci cand citesc o carte ca “Ce sunt Sentimentele?”, copiii pot sa isi dezvolte abilitatea sa descrie ceea ce simt, sa invete ca este in regula sa simta sentimente puternice si ca este ok sa vorbeasca despre ele. Vor incepe, de asemenea, sa descopere noi modalitati prin care sa se adapteze unor emotii mai dificile.
Sentimentele pot fi un subiect despre care se vorbeste cu dificultate, mai ales in cazul celor negative – tristetea, frica sau furia. Pentru copiii, dar si pentru adultii, carora le este greu sa isi exprime sentimentele, sa citeasca despre emotiile unor personaje poate fi o abordare mult mai usoara a acestui subiect. De multe ori este mai la indemana sa explorezi ceea ce simte un copil atunci cand acesta este calm, linistit si in siguranta – un moment ideal ar putea fi atunci cand stam imbratisati cu copilul dupa ce i-am citit o povestioara inainte de culcare.
Sentimentele sunt ceva universal, pe care toti le traim, indiferent de varsta, cultura, etnicitate sau religie. Copiii pot invata despre asta citind o varietate mai mare de carti, in care pot descoperi personaje diferite, in situatii foarte diferite, dar care experimenteaza aceleasi trairi. Universalitatea emotiilor evidentiate in carti le arata copiilor ca, indiferent de ceea ce simt, ei nu sunt singuri, si asta poate fi cel mai reconfortant lucru.