Cum stii ca a venit timpul sa schimbi salteaua de pat?
Nu ai somn in cautarea celei mai bune saltele de pat? Am creat acest ghid pentru a te ajuta sa iei mai usor o decizie.
1. Cati ani are salteaua ta de pat?
Varsta saltelei tale de pat este un prim criteriu de alegere a uneia noi. Ca regula generala, daca salteaua ta de pat este mai veche de 8 ani, atunci este cazul sa te gandesti sa cumperi o saltea noua de pat. Cu toate acestea, aceasta regula nu se aplica pentru toate saltelele, existand si saltele care sa aiba o durata de viata mai mare de 8 ani, care pot oferi si peste cei 8 ani aceeasi calitate si utilitate.
Cel mai sigur mod prin care poti sa iti dai seama daca este sau nu salteaua ta de pat depasita, este cat de odihnit te simti dupa o noapte de somn. Daca dimineata te trezesti cu dureri de spate sau de gat, daca te invarti in pat in timpul noptii si daca dimineata resimti oboseala, este timpul sa iti iei o saltea noua de pat.
2. Ce tip de saltea sa alegi? O saltea de pat mai moale sau mai tare?
La noi exista prejudecata conform careia o saltea tare este buna. Nu este deloc asa, pentru ca fermitatea saltelei trebuie sa se adapteze corpului nostru, unde sunt mai multi factori de luat in considerare. Compozitia saltelei (arcuri, spuma de memorie sau latex) determina fermitatea acesteia. Acestea trebuie sa realizeze un confort care sa determine relaxarea musculaturii si sa nu exercite o presiune asupra corpului si sa provoace blocarea circulatiei sangelui. Somnul va fi relaxat si profund daca avem o postura corecta a corpului, fiind eliberat de orice tensiune. Acesta este motivul principal pentru care trebuie sa stii, inainte de a cumpara o saltea de pat, din ce este compusa si care este tipul care ti se potriveste.
Nivelul de confort al saltelei
Elementele care determina gradul de confort al unei saltele sunt:
Matlasarea saltelei. Aceasata se refera la invelisul exterior si este responsabila de confortul imediat pe care il simti atunci cand te asezi pe saltea. In functie de compozitie poate fi mai moale sau mai tare, iar materialele care se folosesc sunt: spuma de memorie, latex, lana, bumbac sau fibre sintetice. Un confort mai ridicat este dat de o matlasare mai groasa, iar daca are un aspect mai umflat, va avea un efect de relaxare asupra corpului tau. Asa ca tine cont de numarul de straturi pe care le are matlasarea atunci cand cumperi o saltea care doresti sa iti asigure confortul, cu cat sunt mai multe straturi cu atat este mai bine.
Inaltimea saltelei. Pe langa confortul imediat, trebuie sa stii ce determina si confortul pe termen mai lung, care poate fi considerat cel mai important. Dupa o noapte de somn, ideea este sa te simti cu bateriile incarcate cand te trezesti, iar partea interioara sau nucleul este cea responsabila. Evaluarea acestei caracteristici este data de inaltimea saltelei, astfel:
- in cazul unei saltele din latex natural sau spuma cu memorie – inaltimea optima de minimum 19 cm
- in cazul unei saltea cu arcuri – inaltimea optima de minimum 22 cm
- alt tip de saltele – pot exista variante de pana la 34 cm
Recomandare de fermitate in functie de greutate si inaltime:
Saltea moale-medie
Saltea cu fermitate medie
Saltea ferma
Saltea foarte ferma
Salteaua trebuie sa imbrace forma corpului si sa mentina o pozitie corecta atunci cand dormi. Daca anumite parti ale corpului se afunda mai mult in saltea, de obicei zona bazinului, sau prea putin, cum este in cazul zonei umerilor, somnul va fi inconfortabil si poate genera dureri cervicale si lombare. Roaga pe cineva sa te ajute sa testezi nivelul de sustinere al saltelei folosind o metoda clasica: intinde-te pe saltea si roaga persoana respectiva sa treaca o mana pe sub tine – daca mana intra usor, straturile saltelei sunt prea ferme pentru un suport corect al corpului. La fel, daca mana intra foarte greu, atunci salteaua poate fi prea moale.
De asemenea, zona bazinului nu trebuie sa se afunde prea mult in saltea, iar umerii trebuie sa aiba o pozitie care sa asigure forma S a corpului. Gatul si capul vor fi in linie dreapta cu corpul.
3. Ce buget ai pentru achizitia unei saltele?
Atunci cand cumperi o saltea trebuie sa te gandesti in primul rand ca este o achizitie de durata si importanta. Iti recomandam sa alegi un producator recunoscut, care respecta procesul de fabricare si calitatea materialelor folosite.
Pretul nu reflecta de cele mai multe ori calitatea – o saltea scumpa nu este neaparat o saltea calitativa, asa cum o saltea foarte ieftina nu este de cele mai multe ori calitativa. Realitatea este undeva la mijloc si, cel mai indicat in acest caz, este sa cerem vanzatorului cat mai multe detalii despre materialele folosite.
Pentru o saltea de 160×200 cm, un buget ideal care sa tina cont de calitate, este undeva la 2.000 – 2.500 lei si ofera o varietate mai larga de optiuni. Bugetul se ajusteaza bineinteles in functie de dimensiunile dorite.
Nu iti recomandam sa aloci mai putin de 1.700 lei pentru o saltea, vor suferi cel mai probabil atat durabilitatea, cat si calitatea materialelor, cele ieftine fiind de obicei toxice.
Retine ca salteaua este o investitie pe termen lung, de aceea este important sa o alegi pe cea potrivita corpului tau, dar sa fie si calitativa. Astfel, vei maximiza durabilitatea si minimiza toxicitatea.