Lucruri pe care poate nu le stiai despre bijuteriile handmade

Bijuteriile handmade au fost printre cele mai cautate de-a lungul timpului. Fie ca este singurul fel de bijuterii pe care il cumperi sau ai doar din ce ai mai cumparat de prin vacante. Trebuie ca ai macar un exemplar in cutiuta ta. Ce este legat de stilul handmade al acestor bijuterii care ne atrage atentia?

O prima impresie ar fi aceea ca artizanul isi pune dragostea si priceperea in creatiile sale. El transforma obiecte obisnuite in bijuterii unice. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu inteleg adevarata valoare a bijuteriilor handmade in comparatie cu cele produse in masa. Astfel, se poate spune ca sunt mai multe motive pentru care bijuteriile handmade sunt considerate mai mult o investitie decat cele fabricate in cantitati mari.

Cumparand bijuterii handmade, sustii oameni reali

Este foarte dificil sa ne gandim unde ajung de fapt banii atunci cand cumparam de la o corporatie. Cumparand bijuterii lucrate manual inseamna ca vei crea o conexiune cu artizanul care le-a creat. Fie ca vei cunoaste persoana direct, sau vei simti ca o cunosti dupa ce ii afli povestea unica, iti vei aminti ca achizitia ta sustine un om real.

Poate ca acei bani, persoana cu simt artistic pe care il admiri, ii va folosi pentru viata de zi cu zi – sa isi cumpere haine, mancare sau sa mearga in concediu. Este ceva foarte placut sa stii ca banii tai vor ajunge sa fie folositi intr-un scop bun.

O poveste speciala in spatele fiecarei bijuterii

Atunci cand porti o bratara, un colier sau cercei realizati manual esti o parte a povestii pe care cel care le-a creat o spune prin ceea ce realizeaza. Fiecare artist are motivatia lui unica pentru care le realizeaza. Modelele pe care le fac transmit un mesaj, poate doar cei care le poarta inteleg adevarata lui semnificatie. Cu siguranta se simte conexiunea cu cel sau cea care le-a creat.

Fara masini de productie in masa

Prin definitie, bijuteriile realizate manual sau handmade inseamna exact ceea ce reiese din aceste cuvinte. Sunt bijuterii realizate cu mana de catre o persoana care se numeste si artizan. Piesele pot fi sudate, lipite, taiate, incrustate si formate fara sa fie utilizate masini de productie in masa.

O astfel de masina poate face sute de unitati pe ora. In timp ce o singura persoana, cu propriile maini poate face o cantitate foarte mica. De ce conteaza acest aspect? Atentia la detalii, bineinteles. Bijuteria ta realizata manual are sanse mult mai mari sa nu aiba defecte decat cele facute in masa.

Valoarea timpului

Asa cum am mai mentionat anterior, din moment ce nu sunt implicate masinarii de productie, timpul petrecut in realizarea unei singure perechi de cercei handmade, de exemplu, va fi mult mai mare.

Cei care sunt designeri dedicati pot petrece ore intregi pentru a crea designul unui model de bijuterie. Poate chiar saptamani pentru a-l si realiza efectiv. Asta implica mult devotament, pricepere si atentie, totul pentru o piesa de bijuterie care poate fi unica.

Amprenta designerului

Artizanul, putem spune ca are o relatie intima cu fiecare piesa sau design pe care il creeaza. Procesul de creatie reprezinta cheia pentru valoarea unica a fiecarei piese. Cineva spunea: “In timp ce creez bijuterii, am o relatie foarte intensa cu munca mea, stiu ca fiecare curba este pusa acolo cu o intentie. Ca si creator, energia ta intra in acea piesa.”

Exclusivitatea bijuteriilor lucrate manual

Masinile vor continua sa produca chiar si dupa ce designerul a plecat de mult. Bijuteriile handmade sunt altfel. Creatorii lor pot sa faca numai un numar finit de piese in toata cariera lor de designer de bijuterii.

Daca ai un colier sau o bratara handmade, cel mai probabil ai o editie limitata. Acest aspect poate oferi o senzatie placuta de exclusivitate. Daca acel artizan se va retrage din afacerea lui, va deveni imposibil sa mai gasesti alta.

Materialele folosite

In aproape fiecare situatie, materialele utilizate in realizarea unei piese realizate manual sunt pietrele pretioase si semipretioase si metale pretioase – otel inoxidabil, argint si chiar aur.

In fabricile de productie in masa este dificil sa cuantifici sau sa stii cu exactitate ce tipuri de aliaje sunt folosite, mai ales ca materiale ca nichelul pot provoca reactii neplacute pe piele. Bijuteriile handmade contin de regula materiale provenite de la furnizori cu reputatie.

Sustenabilitatea

Majoritatea artizanilor de bijuterii sunt inclinati catre etica folosirii materialelor de calitate. Cu toate acestea, fiind mai etic poate duce la costuri mai mari de productie. Decat in cazul in care pentru costuri mai mici si profituri mai mari se prefera furnizorii de materiale care nu sunt chiar de incredere.

Calitatea bijuteriilor handmade

Productia la scara mica este aproape intotdeauna de o calitate mai buna. Se poate urmari si controla procesul de productie de la inceput si pana la final.

Artizanii de bijuterii realizate manual sunt de regula foarte mandri de munca lor. Nu vor permite ca un produs de slaba calitate sa plece de la ei purtand numele lor.

Cercei, bratari, coliere si inele facute local, cu dragoste

Este o valoare uriasa in a sustine un producator local. Realizatorii de bijuterii handmade transfera dragostea lor in fiecare piesa realizata. Multi dintre acestia folosesc la randul lor materiale tot de la furnizori locali. Pe langa plus valoarea din aceste bijuterii, cumperi un produs special care ajuta la nivel local comunitatea.

Intotdeauna unice

Cand te gandesti la ele, piesele handmade sunt speciale in felul lor unic. Niciodata doua bijuterii nu vor fi identice. Chiar daca face parte dintr-o editie de mai multe bucati, sunt sanse foarte mici sa mai intalnesti poate la o petrecere pe cineva care sa poarte ceva identic.

Vei fi singura persoana cu acea bijuterie speciala, si asta spune multe. De la finisaj pana la curbe, intotdeauna se vor regasi diferente. Poti spune ca este special pentru tine, de fiecare data.

Data viitoare cumpara cu placere o piesa handmade de bijuterii. Nu uita ca in costul ei intra mai mult decat intr-o productie de masa. Sustii astfel ceva mult mai important. Ar trebui sa te simti foarte bine atunci cand cumperi, vei avea o piesa speciala in colectia ta de bijuterii.